torsdag 22 januari 2009

Fler tips för dig som anses överkvalificerad

Sist skrev jag om hur du kan hantera att du anses överkvalificerad. Jag skriver "anses" eftersom det i högsta grad är en bedömning – som någon annan gjort åt dig. Du har naturligtvis gjort en annan bedömning eftersom du sökt jobbet. Men tyvärr gäller inte din bedömning.

Jag bad också er läsare komma med input på fler idéer och erfarenheter. Och det var tydligen ett ämne som berör många, för många intressanta svar har kommit in. Läs svaren här:
Få jobbet – trots att du är överkvalificerad

Många anser att begreppet överkvalificerad bara är ett enkelt sätt att säga "tack och hej" till en person som visat intresse för företaget, och som man av någon anledning inte vill anställa. Personen kan till exempel utgöra ett hot mot befintliga strukturer och positioner.

Vissa företag har en tradition av att ta in folk på en låg nivå som sedan jobbar sig uppåt. I sådana organisationer blir lätt externa sökande överkvalificerade, vilket kan få ödesdigra konsekvenser för företagets utveckling.

Diskussionen om vilken potential företagen faktiskt kan missa är också intressant. Ett företag med sunda värderingar kan locka personer till sig i första hand för att de vill jobba på företaget. Arbetsuppgifterna blir sekundära och därför kan företaget lätt få tag i mycket kompetent personal. Vilken potential!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar