onsdag 11 november 2009

Det är lätt att få jobb!

Inte är det svårt att få jobb. Se bara till att uppfylla följande krav så fixar det sig:

Du bör ha minst 10 års dokumenterat framgångsrik erfarenhet inom ditt yrke. Även om du jobbar med något som kan tyckas generellt, till exempel projektledning, måste du ha erfarenhet från exakt den bransch som företaget verkar i. Helst ska du även ha jobbat med liknande kunder.

Trots erfarenhet måste du naturligtvis ha massa utbildning. Och då är det naturligtvis "rätt" utbildning som gäller. Även om du lyckats ta dig igenom en 5-årig högskoleutbildning känns det inte speciellt troligt att du kan tänkas lära dig ett nytt dataprogram. Därför bör du ha jobbat i exakt samma IT-system som företaget använder.

Åldersmässigt ska du pricka in intervallet 35-37 år. Det är perfekt! Du är inte för ung och inte heller för gammal. Du ska helst redan ha 2-3 barn som passerat förskoleåldern. För ärligt – är du under 35 och inte har några ungar vet vi ju vad som kommer att hända… Den biologiska klockan är inte att leka med!

Oavsett vad du söker för jobb blir det lite knepigt om du inte dessutom är en ypperlig säljare – det måsta alla vara nuförtiden. Administratör, ekonom och kreatör också såklart. Att kunna leda människor på ett ypperligt sätt och hantera enormt ansvar och gigantiska budgetar tillhör också minikraven.

Ett par egenskaper du bör ha är: Flexibel, stresstålig, lugn, världsvan, pålitlig, noggrann, socialt kompetent, driven (vet inte riktigt vad det betyder men jag har fattat att det är viktigt), målinriktad, effektiv, kreativ, nytänkande, självgående, prestigelös, initiativrik, strukturerad, utåtriktad, positiv, serviceminded, entusiastisk och ha förmågan att uttrycka dig väl i tal och skrift.

Mångfald är också på ropet, så förutom ovanstående krav bör du vara kvinna, invandrare, tillhöra en religiös minoritet, inte gilla fotboll och vara allmänt ovanlig och udda så att du kan utgöra ett pikant inslag i företagets vardag. Det främjar kreativiteten!

Läste någonstans att det underlättar om du är snygg också.

Så lycka till med jobbsökningen nu!

Skaffa gratis jobbcoach

10 kommentarer:

  1. Artikeln är skriven som en ironisk kommentar till dagens krav på arbetsmarknaden, samt som en varningsflagg till arbetsgivare och rekryterare. I dag går det nästan att ställa hur höga krav som helst. Men i morgon kan det se helt annorlunda ut. Jag tror att det gäller att hänga med i svängarna.

    SvaraRadera
  2. Ja det låter så otroligt bra det du skriver. Men det stora problemet i jobbsökandet det ligger oftast hos rekryteringsbolagen. Om man tänker någolunda normalt med en normal iq. Vem kan då påstå att en person skulle kunna ta ut rätt person till en bransch man knappt hört talas om. Själv har jag jobbat i den grafiska branschen i 30 år men ej lyckats få ett jobb. Fast jag har verkligen sökt. Men oftast har det suttit 25-åringar och de flesta gånger har dom tagit fram personer som har sålt kontorsmaterial istället.

    SvaraRadera
  3. Det är precis det här jag tycker är märkligt Kjell. Jag träffar dagligen synnerligen kompetenta, erfarna, meriterade och välutbildade klienter. Jag baxnar nästa när jag läser deras cv och hör vad de har gjort. Och då känns de mycket märkligt att dessa personer över huvud taget behöver hjälp för att få tag i ett jobb.

    Då tror jag någonting faktiskt är lite galet någonstans. En del talar tex om svensk åldersfixering. Men jag tror det finns rätt många aspekter av detta.

    SvaraRadera
  4. Ett annat problem för arbetsgivaren blir att den person som faktiskt får arbetet förmodligen kommer att ha ganska höga förväntningar på arbetsuppgifterna. Kan de då leverera?

    SvaraRadera
  5. Driven, ja det verkar som om det betyder att arbetsgivaren inte tänker agera plantskola, dvs när man kommer ska man vara färdig och klar och börja producera, jag menar leverera, fr o m dag 1.

    SvaraRadera
  6. Ja, ibland för det mesta känns det omöjligt att svara ja på en jobbannons, då kraven på en människa är så höga. De får nog anställa Gud istället för mig, fast han är ju redan upptagen! meSå då får de väl bli utan personal eller göra allt själva!!!!!!!!!!
    Mary

    SvaraRadera
  7. Det är kanonbra Pelle att du lyfter fram det här problemet. Utan att ta udden av din kritisk men det är ju egentligen inget nytt problem. Däremot snackas det för lite om det.
    Men vad som är ännu värre så är det just myten om den rättvisa rekryteringen. Det är ju inte så att den mest kvalificerade får jobbet (det borde vara så) utan allt hänger på att man syns, hörs eller är bästa kompis med personalchefen.

    SvaraRadera
  8. Hej Pelle!

    Mitt tips till alla jobbsökande är att strunta i dessa oseriösa arbetsgivare som ställer så höga krav att det är uppenbart hur okunniga de är om din yrkesroll, eller en viss bransch. Ofta tror jag att orealistiska jobbannonser döljer en arbetsplats med fler problem än att de inte vad vad som är rimligt att begära av en medarbetare. Inte sällan handlar det om att den nyanställda ska väga upp allt som företagsledningen inte har lyckats med.

    Även om det tar lite längre tid att hitta en vettig arbetsgivare, kan det vara värt med lite tålamod. En annan lösning kan vara att söka jobbet ändå, och ringa arbetsgivaren för att höra om de inte kan omvärdera sina krav, särskilt efter att ha pratat med dig personligen. Chansen är att de fattat att du har bättre koll än de och anpassar tjänsten mer efter vad du kan erbjuda.

    SvaraRadera
  9. Hej Pelle!
    Det jag märker är att detta kan vara ett sätt att hålla nere antalet ansökningar eftersom man får för många. Rätt person ringer och resonerar om kompetenskraven innan man söker och då får man ofta ett helt annat besked. Den dolda agendan - den som inte står i annonsen är lika spännande som intressant.Och den avgör!

    SvaraRadera
  10. Många intressanta kommentarer här och bra tips! Jag tror också på att ta en del av kraven med en nypa salt. Önska kan man ju alltid göra och i en rekrytering får man göra det. Det är säkert ofta flera personer med som har olika önskemål och så sammanställs allt till en jättelista. Men 7 av 10 krav kan ju vara helt ok. Så sök i alla fall!

    SvaraRadera